woensdag 4 november 2009

KWF: "Gezonde levenstijl kan kankersterfte met de helft verminderen"

De cijfers liegen er niet om: 50% van aan kanker gerelateerde sterftegevallen kunnen worden voorkomen door gezond te gaan leven. KWF wil met de campagne '6 x sterker tegen kanker' mensen bewust maken van het feit dat zij zelf hun gezondheidsrisico's kunnen beperken door zich een gezonde leefstijl aan te meten: niet roken, gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, een gezond gewicht, matig met alcohol en niet overmatig zonnen.

Uit onderzoek van TNS Nipo is namelijk gebleken dat de helft van de Nederlanders denkt geen invloed te hebben op hun risico op kanker, terwijl ze dus zelf wél heel veel kunnen doen om het risico op kanker te verminderen. Tweederde van de ondervraagden meende daarentegen wel dat leefstijl een grote rol speelt bij de kans op kanker. Ik concludeer daaruit dat minstens 16% van de ondervraagden dus wel weet dat leefstijl en kanker aan elkaar gerelateerd zijn, maar zich klaarblijkelijk niet in staat acht om daadwerkelijk iets aan die ongezonde leefstijl te veranderen, daar ze denken geen invloed uit te kunnen oefenen om hun risico te verminderen. 

Hoewel tweederde van de ondervraagden dachten dat erfelijkheid in belangrijke mate verantwoordelijk is voor het ontstaan van kanker, blijkt dit in de praktijk niet zo zijn. Ook de rol van milieuverontreiniging op het ontwikkelen van kanker wordt door de ondervraagden overschat; ook hier gaat het om een paar procent van alle kankergevallen.


KWF benadrukt dat een gezonde levensstijl geen garantie is om kanker te voorkomen, maar dat mensen hun kans op kanker wel kunnen verminderen door gezonder te gaan leven. 


Ik vind het een goed initiatief van het KWF dat zij mensen bewust willen maken van wat ze zelf kunnen doen om hun kans op deze vreselijke ziekte te verminderen. Maar er is -denk ik- meer voor nodig dan een mooie foto-expositie en een website. Want hoe bereik je nu die 16% die wel weet dat leefstijl en kanker aan elkaar gerelateerd zijn, maar desondanks  denken dat zij zelf geen invloed op hun leefstijl kunnen uitoefenen. Ik hoop dat KWF mensen met de campagne ook concrete handvatten gaat aanreiken voor hoe ze zelf hun levensstijl steeds wat gezonder kunnen maken; dat zou echte winst zijn.


Bron: KWF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten