woensdag 11 november 2009

Californië buigt zich over frisdranktaks

Ik twitterde al eerder over het vriendelijke, doch dringende verzoek van Center for Consumer Freedom aan de Obesity Society om hun ideeën over het invoeren van een frisdranktaks te laten varen. Het Center for Consumer Freedom -een non-profitinstelling, gefinancierd door de voedsel- en drankenindustrie, restaurants en individuen- is van mening dat het belastinginstrument niet door de overheid mag worden gebruikt als straf voor individuele voedingskeuzes.

Ondanks de inspanningen van het CfCF bogen wetgevers in de Amerikaanse staat Californië zich vorige week over het invoeren van een frisdranktaks in de Amerikaanse staat Californië en werden verschillende belanghebbenden gehoord. Het probleem is urgent, want obesitas kost Californië op jaarbasis namelijk een slordige 41 miljard euro.

Senator Alex Padilla meent weliswaar dat met suiker gezoete frisdranken niet de enige factor zijn die bijdragen aan de stijgende lijn personen met obesitas, maar dat ook een algeheel slecht voedingspatroon, gebrek aan beweging en grotere porties bijdragen aan het probleem. Het valt volgens hem echter niet te ontkennen dat de stijging van het aantal obesitas-gevallen gelijke tred houdt met de toename van de frisdrankconsumptie, door bijvoorbeeld supersize-bekers en gratis 'refills'.

Vertegenwoordigers voor Coca-Cola en de American Beverage Associaten spreken dit echter tegen; zij benadrukten dat obesitas wordt veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon en gebrek aan beweging en dat de 5,5% aan dagelijks geconsumeerde frisdrankcalorieën nauwelijks van invloed is.

Dat kan zijn, maar dagelijks 5,5% van je dagelijkse energiebehoefte uit frisdrank halen, komt voor een vrouw toch wel neer op 110 calorieën. 110 loze calorieën wel te verstaan, want frisdrank doet niets voor je: het stilt je trek niet en in de meeste gevallen krijg je er alleen maar meer honger en dorst van. Als je die 110 calorieën bovenop je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid consumeert, dan komt daar maandelijks een pond bij, waarbij een pond het equivalent is van ongeveer 3500 calorieën. Op jaarbasis kom je dan zo'n 6 kilo aan, puur en alleen door het drinken van frisdrankt. Dus, die 5,5% calorieën die we dagelijks uit frisdrank halen is echt niet zo onschuldig als Coca-Cola, de American Beverage Association en het Center for Consumer Freedom ons wil doen laten geloven.

Hoewel ik dus mijn kanttekeningen plaats bij de tegenargumenten van de frisdrankindustrie, geloof ik -zoals ik al eerder zei- desondanks niet dat een taks van een paar cent op een blikje cola van invloed is op de stijging van het aantal personen met obesitas. Ik zie wat dat betreft meer heil in het beperken van het aantal verkooppunten van frisdrank, zoals een ban op frisdrank in scholen en openbare gebouwen. Als het namelijk niet zo gemakkelijk te verkrijgen is, kiezen mensen wellicht wel eerder voor water of een kop thee of koffie.

Over de frisdranktaks zal in Californië in ieder geval nog niet het laatste woord gezegd zijn.

Bron: Food Navigator USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten