maandag 23 november 2009

De meisjes van Verkade bakken ze nu wel heel bruin

Wanneer in een reclame koek wordt betiteld als ‘goed’, dan spits ik mijn oren. Koek is namelijk doorgaans niet 'goed' voor je en ik wantrouw reclamemakers die mij van het tegendeel proberen te overtuigen. Ze gaan dan wel niet zo ver dat ze de koek 'gezond' noemen -dat zou namelijk een regelrechte leugen zijn- maar 'goed voor je' of nog beter 'goed voor je kind', dat mag dan nog net wel. Ze hopen daarmee natuurlijk dat wij 'goed voor je' interpreteren als 'gezond', want gezond verkoopt; dat blijkt allen al uit de omzetstijging van producten die het IKB-logo op de verpakking hebben staan.


Nu weer beweert het meisje van Verkade met de donkere krullen dat ze haar nichtjes met Verkade Dubbel niet alleen iets geeft wat ‘dubbel zo lekker is’ maar door de aanwezigheid van 1,7 gram vezel per koekje ook nog eens ‘dubbel zo goed’. Dat er per koekje ook nog 6,6 gram suiker en 1,7 gram verzadigd vet in zit, laat het meisje van Verkade voor het gemak maar even buiten beschouwing. Of en hoeveel van die verzadigde vetten transvetten zijn, wordt op de website nergens vermeld, omdat een ingrediëntendeclaratie ontbreekt. Hoe het ook zij, een koekje van 88 calorieën, waarbij bijna de helft van het aantal calorieën wordt geleverd door suiker en verzadigde vetten kan ik met de beste wil van de wereld niet als een ‘dubbel zo goed’ koekje bestempelen.




De Telegraaf kopte vanochtend met het bericht dat Paul Rosenmöller meent dat te dikke kinderen  door hun ouders zijn blootgesteld aan een vorm van mishandeling. Maar hoe zit het met mishandeling door producenten, die ouders proberen te verleiden onder het mom van ‘goed voor je kind’? Niet iedere ouder zal zich verdiepen in aantal calorieën en verzadigde vetten en de claim van de producent gewoon voor zoete koek slikken. Dat neemt zeker niet weg dat ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen ten aanzien van het aanleren van gezonde voedingsgewoonten bij hun kroost, maar zolang koekenbakkers als Verkade en Liga legitiem mogen beweren dat hun producten goed voor je kind zijn, vrees ik dat er ten aanzien van die dikke kinderen niet heel veel zal veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten