maandag 16 november 2009

Afvaltip: hoe zorg je ervoor dat je minder calorieën binnen krijgt?

Diëten verschillen soms radicaal in aanpak, maar de meeste (niet allemaal) zijn het er in grote lijnen toch wel over eens dat je op de één of andere manier minder binnen moet zien te krijgen, dan dat je verbrandt. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je je immer aanwezige trek onder controle kan houden?


Hierbij een paar tips:

1. Hoe hongerig ben je écht?
Geef je trek een cijfer op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor veel trek (denk aan een hoorbaar knorrende maag) en 5 staat voor een kriebelig gevoel in de maag (‘ik heb trek in iets, maar ik weet niet wat’). Bij 1 kun je het best een volkoren boterham smeren met een plak magere kaas, bij 5 kun je misschien beter eerst een ommetje gaan maken of iets anders gaan doen, want de kans bij 4 en 5 is groot dat je trek verwart met verveling.

2. Eet robuust voedsel
Hoewel Ola ons wil doen geloven dat een Raket een uitstekende keuze is als een tussendoortje, kun je misschien toch maar beter voor die appel kiezen. Voor een appel moet je namelijk echt je tanden gebruiken en goed kauwen, terwijl een Raket zo in je holle kies verdwijnt. De kans is groot dat je een half uur na het verorberen van een Raket wederom trek hebt, waardoor je uiteindelijk meer calorieën binnen zult krijgen

Robuust voedsel definieer ik als voedsel wat goed gekauwd moet worden, rijk is aan vezels en een lage energiedichtheid heeft. Een Sultana heeft misschien net zo veel calorieën als een appel, maar een appel legt voor het zelfde aantal calorieën letterlijk meer gewicht in de schaal (en  en neemt meer ruimte in je maag in beslag, waardoor je minder snel weer trek krijgt.

3. Eet langzaam
Nadat je bent begonnen met eten, duurt het even voordat je maag vanuit je hersenen het signaal ‘vol’ krijgt. Wanneer je langzaam eet en je eten goed kauwt, ga je vanzelf ook minder eten in het kwartier nadat je het signaal krijgt dat je verzadigd bent.

4. Eet aan tafel en focus je op het eten zelf
Afleiding tijdens het eten zorgt ervoor dat je meer eet. Eet dus niet voor de TV of voor de computer, maar geniet van je eten door je even alleen maar daar mee bezig te houden en er echt even voor te gaan zitten.

5. Zorg ervoor dat je regelmatig eet
Met regelmatig eten houd je je (lekkere) trek onder controle. Want op het moment dat je jezelf van alles ontzegt en muizenbeetjes eet komt je honger vroeg of laat in stadium 1; dan is de kans groot dat je alles eet wat onder handbereik is en dat zijn vaak niet de meest gezonde dingen. Eet drie volledige maaltijden met maximaal twee à drie verantwoorde tussendoortjes. Neem na het avondeten een schaaltje yoghurt of kwark; het lijken wellicht extra calorieën, maar de verzadigende werking van de eiwitten in deze producten zorgt ervoor dat je je ’s avonds niet de koekjestrommel plundert.
Bron: CalorieLab

Geen opmerkingen:

Een reactie posten