woensdag 4 november 2009

Denemarken wil de vettaks wél gaan invoeren

Ik blogde eerder deze week al dat ik niet geloof dat het invoeren van een vettaks op ongezonde voeding of het verlagen van prijzen van gezonde voeding een groot effect zal hebben op de prevalentie van overgewicht. De Deense regering is het klaarblijkelijk niet met me eens, want zij gaat zich de komende weken buigen over de mogelijkheid om in Denemarken wél een vettaks op ongezonde producten in te voeren.Met deze maatregel stelt de Deense overheid haar landgenoten 3 jaar levensverlenging in het vooruitzicht.

Het op handen zijnde besluit over het invoeren van de vettaks volgt op een eerdere regeling, waarbij werd besloten dat 25% meer belasting wordt geheven op chocolade en ijs en moet er extra betaald worden voor suikerhoudende dranken. Als in Denemarken de BTW dus net als in Nederland op 19% ligt, dan zou dat betekenen dat je voor een reep chocola nu ongeveer € 1,05 in plaats van € 1,--. Ik geloof niet dat die prijsverhoging van doorslaggevende aard is bij het besluit wel of niet een reep chocola te kopen; de omvang van de gemiddelde Deense inwoner zal er niet door afnemen, de omvang van het saldo van de Deense staatskas waarschijnlijk wél.

De vettaks die men nu in wil gaan voeren heeft betrekking op boter, kaas, diepvriespizza's, gebak en toetjes. En dan krijg je al de discussie over wat nu eigenlijk wel of niet gezond is. OK, over diepvriespizza's en gebak kunnen we het eens zijn en dat het Deense equivalent van Mona weinig voor je gezondheid doet, daar wil ik ook nog best aan. Maar kaas en boter? Dat zijn volgens mij toch producten die je gewoon nodig hebt in je dagelijkse voedingspatroon. Toegegeven, volvette kaas is dan weer iets waar je dan weer niet hele hompen van moet wegwerken, maar dat moet je eigenlijk nergens van. En wordt er door voedingsdeskundigen juist niet op gehamerd op boter op je brood te smeren, omdat daar veel essentiële vetten inzitten? Melk en vlees zijn dan weer wel uitgezonderd van de regeling, dus ongegeneerd kilo's bacon opeten, is volgens de Deense regering dan weer gewoon probleem.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: Nieuws voor Diëtisten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten