maandag 9 november 2009

'Cervelaatworst en leverworst vol slecht vet'

Voor je gezondheid kun je cervelaat en leverworst beter laten staan, tenzij je kiest voor de vleeswaren van Linera of Weight Watchers. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, dat vrijdag in de Gezondgids is verschenen.

De onderzochte producten zitten bijna allemaal barstensvol zout en verzadigde vetten. Volgens de normen van het Voedingscentrum zou er per twee plakjes worst maximaal 1,2 gram vet in de vleeswaren mogen zitten, maar bij de onderzochte producten lopen deze waarden op tot maar liefst 4,5 gram vet per portie van twee plakjes (cervelaat van het Plus huismerk). De enige cervelaatworsten die de test doorstonden waren de producten van Linera en Weight Watchers, maar dit zijn dan ook producenten, die normaal gesproken al magere variaties maken.

Ook voor wat betreft het zoutgehalte scoren de vleeswaren van Linera en Weight Watchers beduidend beter dan de vettere varianten. De cervelaatworsten van Twinner en het AH huismerk hebben de twijfelachtige eer met 1,05 gram per twee plakjes de meest zoute cervelaat te zijn. "Dat is ongeveer even zout als een halve zak chips," concludeert de Gezondgids. Een volwassene zou gemiddeld niet meer dan 6 gram zout per dag mogen binnen krijgen.

Het Voedingscentrum adviseert dan ook om zoveel mogelijk te kiezen voor magere vleeswaren zoals beenham, achterham, kipfilet, schouderham, casseler rib, gekookte lever en varkensfricandeau. Cervelaat en leverworst kun je het best alleen bij uitzondering eten.

Bron: Nu.nl en Voedingscentrum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten