vrijdag 6 november 2009

Afvaltip: stop een tomaat tussen je boterhammen


Laat ze maar komen, die tomaten. Want blijkbaar helpen tomaten vanwege hun verzadigende werking bij het afvallen, waardoor je minder snel geneigd zult zijn om te gaan snacken. Onderzoekers denken dat tomaten invloed hebben op de hormonale balans, waardoor hongergevoelens minder snel de kop opsteken.

Het resultaat is afkomstig van een studie onder een kleine groep vrouwen in de leeftijdscategorie 18-35 jaar, met een normaal gewicht. De ene groep kreeg een sandwich met roomkaas, de andere groep kreeg een sandwich waar naast de roomkaas ook tomaten of wortels waren toegevoegd. De onderzoekers hadden verwacht dat vanwege de hoeveelheid vezels in wortels, de sandwich met roomkaas en wortel het langdurigst voor een vol gevoel zou zorgen, maar dit bleek dus niet het geval. De groep die de sandwich met tomaat had gegeten, kreeg minder snel trek dan de groep die de sandwich zonder vulling of met wortels had gegeten.

Researcher Dr Julie Lovegrove van Reading University zegt over het onderzoek: "De broodjes werden in willekeurige volgorde uitgedeeld en wij hebben deze conclusie getrokken op basis van hoe voldaan de deelnemers aangaven zich te voelen na het eten van sandwich. Hoewel het onderzoek onder een kleine groep is uitgevoerd en we nog niet kunnen zeggen welke stof in tomaten voor het langdurige verzadingsgevoel zorgen, zijn de resultaten statistisch gezien relevant."

Het vervolgonderzoek zal trachten een antwoord te vinden op de vraag of het eten van tomaten invloed heeft op honger-regulerende hormonen, zoals ghrelin. Een lagere aanwezigheid van het hormoon ghrelin in het bloed zou ervoor zorgen dat je je langer verzadigd voelt.

Ik eet bij mijn lunch inderdaad altijd wat cherrytomaatjes en ik stop tussen mijn boterham met kaas meestal wat rode paprika en komkommer en op die lunch houd ik het wel uit tot een uur of vier 's middags. Of tomaten echt de Heilige Graal bij gewichtsverlies zijn, is natuurlijk nog even afwachten, maar sowieso helpt die tomaat tussen je sandwich je aan je dagelijkse portie groente en fruit te komen. Slechter word je er dus niet van en misschien dus zelfs wel slanker!

Bron: Mail Online

Geen opmerkingen:

Een reactie posten