maandag 19 oktober 2009

Vermelden calorieën op menukaart leidt juist tot hogere calorie-inname

Dit bericht uit de New York Times verbaasde mij toch wel enigszins: het vermelden van het aantal calorieën op de menukaart leidt juist tot een iets hogere calorie-inname dan wanneer er geen calorieën vermeld staan.

Maar hoe schokkend zijn deze resulaten? De studie werd uitgevoerd in vier fastfoodrestaurants in de armere wijken van New York City met een hoog percentage inwoners met overgewicht en obesitas. Zoals één van de onderzoekers opmerkte, is de prijs voor deze groep mensen wellicht van groter belang dan het aantal calorieën.

De klanten die aan het onderzoek meededen, aten 846 calorieën per bezoek. Voordat de wet die het vermelden van calorieën op menukaarten verplicht stelde, in werking trad waren dit 825 calorieën. Een controlegroep in Newark, waar deze wet (nog) niet geld en het aantal calorieën, niet op de menukaart vermeld hoeft te worden, at ook 'slechts' 825 calorieën per bezoek.

Ongeveer de helft van de 1100 ondervraagden hadden de calorievermeldingen zien staan en 28 procent daarvan zei dat het zien van het aantal calorieën hun menukeuze had beïnvloed; 9 van de 10 daarvan gaven aan dat ze als gevolg daarvan een gezondere keuze hadden gemaakt (ik vraag me dan af of 1 op de 10 onder het mom van 'meer waar voor mijn geld' voor calorierijkere producten had gekozen, maar dat werd niet vermeld). Dat is dus tegenstrijdig met de hogere calorieinname en roept de vraag op wat deze mensen zich dan voorstellen bij een 'gezondere keuze'.

Het vermelden van het aantal calorieën op de menukaart is dan misschien een aanzet in de strijd tegen overgewicht -hoewel uit dit onderzoek blijkt dat mensen juist meer calorieën hebben genuttigd dan zonder de menukaart- maar toch zal er meer voor nodig zijn om het overgewicht terug te dringen. Ten eerste kun je er als overheid niet voetstoots vanuit gaan dat een toename van kennis er ook automatisch toe leidt dat mensen gezondere keuzes gaan maken; was het maar zo eenvoudig! Maar in arme wijken is nog steeds makkelijker en goedkoper aan een vette hap te komen dan aan een stuk fruit en dat feit zou misschien wel eens doorslaggevender bij de voedselkeuze kunnen zijn dan of iets wel of niet gezond is.

Daarnaast denk ik dat het vermelden van calorieën ook wel eens contraproductief zou kunnen zijn. Misschien bevatte een kingsize-meal in de perceptie van de klant eerst ook wel het dubbele aantal calorieën van een gewone maaltijd, maar als blijkt dat in plaats van het dubbele aantal calorieën een kingsize-meal 'maar' een kwart meer calorieën bevat, dat is dat bijna een vrijbrief om voor de kingsize te gaan.

Tot slot:  het aantal calorieën alleen is in mijn optiek niet zaligmakend bij het bepalen of een product al dan niet gezond is: de verzadigingswaarde, het percentage vezels en verzadigde vetten spelen daarbij ook een rol.

Bron: The New York Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten