woensdag 21 oktober 2009

Onderzoek bij muizen toont mogelijke relatie tussen Alzheimer en een eiwitrijk dieet

Ik schreef al eerder over het Telegraaf dieet van Dr. Frank. Ik uitte toen al wat twijfel over het nut van dergelijke diëten, maar nu toont onderzoek onder muizen aan dat er een relatie bestaat tussen een hoge eiwitconsumptie en een krimpende hersenmassa. En dat laatste zou op latere leeftijd een groter risico op Alzheimer vormen.

Uit testen kwam naar voren dat het brein van muizen die op een soortgelijk dieet als Atkins (hoog eiwitgehalte, weinig koolhydraten) waren gezet vijf procent lichter woog dan het brein van muizen die een normaal voedingspatroon hadden. Daarnaast bleek dat bepaalde geheugenfuncties bij deze eiwitmuizen ook onder ontwikkeld waren.

Uiteraard betekenen deze onderzoeken bij genetisch gemanipuleerde muizen niet dat een eiwitrijk dieet bij mensen tot soortgelijke resultaten leidt, al is al wel bekend dat diëten rijk aan groente en fruit, het risico op dementie verkleinen. En met name fruit dient in eiwitrijke diëten geweerd te worden.

Een vraag die bij het lezen van dit artikel ook nog bij mij naar bovenkwam is of de krimpende hersenmassa bij muizen nu te wijten is aan het hoge eiwitgehalte of het lage koolhydraatgehalte. Koolhydraten worden door het lichaam immers omgezet tot glucose en dat vormt toch ook brandstof voor de hersenen. Maar door wordt hier verder niet op ingegaan.

Verder onderzoek zou moeten uitwijzen of de relatie tussen een eiwitrijk dieet en Alzheimer ook bij mensen aanwezig is.

Bron: Mail Online

Geen opmerkingen:

Een reactie posten