Hoe meer stress, hoe meer kans op overgewicht. Dat is de conclusie van een onderzoek dat is uitgevoerd door de University of California in San Francisco.
Een onderzoek onder 600 vrouwen met overgewicht bevestigt het gegeven dat mensen die chronische stress ervaren, eerder geneigd zijn voeding met een hoog vetgehalte naar binnen te schransen en minder het gevoel hebben controle te kunnen uitoefenen op hun hongergevoelens en eetgewoonten.
Een onderzoek dat in een eerder stadium werd uitgevoerd door de American Psychological Association kwam tot een soortgelijke conclusie; ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking geeft toe dat ze teveel en/of teveel slechte dingen eten om om te kunnen gaan met stress (en de andere helft van de Amerikanen geeft het misschien niet toe?). De resultaten van deze en andere onderzoeken over de relatie tussen overeten en stress heeft ertoe gezorgd dat er door gezondheidswerkers nu onderscheid wordt gemaakt tussen fysieke honger en emotionele honger. Echte honger hoeven wij in de Westerse wereld niet echt te lijden, omdat eten op iedere straathoek voorhanden is. Emotionele honger -eten om bepaalde mentale behoeften te bevredigen- is een ander verhaal.
Stress lijkt dus te kunnen worden toegevoegd aan het rijtje factoren die van invloed zijn op het ontstaan van overgewicht en obesitas. Zo vreemd is dat volgens mij ook niet: we hebben steeds minder tijd, waarin we steeds meer dingen moeten doen. Een broodje 'gezond' is tussen de middag sneller gehaald, dan zelf thuis een gezonde sandwich met rauwkost te maken en mee te nemen naar je werk. Helaas blijkt dat broodje 'gezond' vaak eigenlijk helemaal niet gezond te zijn en zijn er steeds meer aanwijzingen dat het eten van ongezonde producten een verslavende werking heeft. Wat dan weer zorgt voor meer stress en dat zorgt dan weer voor nog meer slechte dingen eten en al gauw zit je in een vicieuze cirkel, die niet zo geheel gemakkelijk te doorbreken lijkt.
Wat kun je er dan wél aan doen? Allereerst wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten. Zorg ervoor dat je geen rollen koekjes in de kast hebt liggen, want het eerste wat je dan doet als je thuiskomt na een stressvolle dag, is die rol koekjes leegeten. Het meenemen van een gezonde lunch hoeft ook helemaal geen tijdrovende klus te zijn: neem twee boterhammen mee en zorg ervoor dat je op je werk 30+ kaas, boter en wat rauwkost in de koelkast hebt liggen. Dan hoef je 's ochtends niet eerder op te staan om je lunch klaar te maken en je vermijdt alle verleidelijke vetmakers in het bedrijfsrestaurant.
Als je af wilt vallen is het sowieso een goed idee om van te voren te bepalen wat je wanneer gaat eten: plan dus je maaltijden en je tussendoortjes. Van te voren bepalen wat je op een dag gaat eten, betekent ook dat je je trek niet hoeft te stillen met wat er op dat moment voorhanden is, want dat is meestal weinig goeds.
Stress heb je lang niet altijd zelf in de hand, maar je kunt er in ieder geval wel zelf voor proberen zorgen dat je eetgedrag niet voor nog meer stress zorgt.
Bron: CalorieLab
dinsdag 10 november 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten